Свържете се сега

Facebook

ISO Сертификат

Онлайн тест: Разбери бързо и лесно дали EyeSTAR може да ви помогне с нашия тест

Започни теста

Навършили ли сте 18 г. или повече?

Не Да

Имате ли някакво кръвотечение (дължащо се на заболяване на кръвта)?

Не Да

Бременна ли сте?

Не Да

Диоптерът Ви променял ли се е с повече от 0,5 последните 6 месеца?

Не Да

Диабетик ли сте?

Не Да

Имате ли психично (ментално) заболяване?

Не Да

Имате ли някакво заболяване на роговицата (кератоконус или ектазия)?

Не Да

За съжаление Вие може да не сте подходящ.

Повтори

Катаракта

Какво представлява катарактата?

Катарактата /т.нар. перде/ е потъмняване на лещата на окото, което влошава зрението. Повече от половината хора над 65 години имат катаракта.
Окото се оприличава на фото-камера. Светлината преминава през предната част на окото – през роговицата, зеницата и вътреочната течност и попада върху лещата. Тогава лещата я пречупва и по този начин обектите се фокусират върху ретината в задната част на окото. От ретината през оптичния нерв информацията попада в мозъка, където се осъзнават  обектите и се формира зрението.
Лещата е прозрачно двойно изпъкнало образувание, намиращо се зад зеницата и ириса и пред стъкловидното тяло. Тя няма собствени кръвоносни съдове и се изхранва от вътреочната течност. Лещата пречупва и пропуска светлинните лъчи, има способност да променя своята оптична мощ, благодарение на което очите виждат обекти на различни разстояния. Лещата филтрира ултравиолетовите лъчи и синята светлина, която е част от слънчевата радиация и изкуствената светлина. По време на естествения процес на стареене човешката леща постепенно придобива жълт цвят. Тя е много чувствителна на промени в състава й, както и на външни фактори – лъчения, химически вещества и пр., на които реагира еднотипно с помътняване. Всяко помътняване на лещените тъкани се означава като вътрешно перде – катаракта.

Видове:
1. Вродени
2. Придобити:
    - свързана с възрастта /старческа/
    - травматична – в резултат от очни травми
    - лъчева – топлинна, радиационна, електрическа
    - при общи заболявания – диабет, след дълга употреба на кортикостероиди
    - усложнена – вследствие други очни заболявания

Рискови фактори : тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, замърсен въздух, работа в запрашена среда, диабет

Причини за възникване – сложния процес на образуване на катарактата не е все още изяснен.  Приема се, че под влияние на различни фактори – промени в обмяната, в пропускливостта на лещената капсула и др. се получава превръщане на разтворимите лещени белтъци в неразтворими, което спомага за образуване на големи непрозрачни и неразтворими молекулни агрегати. Това не позволява на светлината да преминава пълноценно през лещата и води до загуба на зрение. За да има добро зрение, лещата трябва да бъде прозрачна.

Старческата катаракта  е най-често срещаната. Тя се появява във възрастта над 60 год., но напоследък все повече хора започват да развиват катаракта под тази възраст, дори на 45 год.

Автор: Д-р Узунова

Видео мненияПокажи всички

Пациентите за EyeSTARПрегледай

 Внимателни, професионалисти, просто няма какво да се притеснявате, изключително отзивчиви.... (виж оригинала)

М. Димитров

Галерия снимкиПрегледай