Свържете се сега

Facebook

ISO Сертификат

Онлайн тест: Разбери бързо и лесно дали EyeSTAR може да ви помогне с нашия тест

Започни теста

Навършили ли сте 18 г. или повече?

Не Да

Имате ли някакво кръвотечение (дължащо се на заболяване на кръвта)?

Не Да

Бременна ли сте?

Не Да

Диоптерът Ви променял ли се е с повече от 0,5 последните 6 месеца?

Не Да

Диабетик ли сте?

Не Да

Имате ли психично (ментално) заболяване?

Не Да

Имате ли някакво заболяване на роговицата (кератоконус или ектазия)?

Не Да

За съжаление Вие може да не сте подходящ.

Повтори

LASEK

ASA (Advanced Surface Aplation)

ASA (Advanced Surface Ablation) е нов термин, който включва всички техники за лазерна корекция на зрението чрез ексимер лазер, които се прилагат върху повърхността на роговицата чрез wavefront направлявани или оптимизирани аблационни профили, комбинирани с по-нови интра- и постоперативни мерки за комфорт.

Например, въпреки че PRK е стара техника за повърхностна аблация, ако тя се прилага с по-нови мерки за комфорт на пациента, такива като cold+MMC техника с wavefront treatment profile, тази техника дава по-добри резултати от традиционните методи. Ето защо PRK е член на семейството ASA, заедно със сравнително по-нови методи за повърхностна лазерна корекция на зрението като LASEK и Epi-LASIK.

Ако обобщим тези по-нови техники, най-външният слой на роговицата (епител) се отпуска и прегъва настрана, рефрактивната грешка се фиксира чрез повторно оформяне на роговицата чрез ексимер лазер, а епителът се поставя обратно в първоначалното си положение.

LASEK (наречен също ELSA) се отнася за метода, при който манипулацията на най-външния слой (роговица) се прави чрез разтвори. ELSA (Excimer Laser Subepithelial Ablation) е друг термин за LASEK (Laser Epithelial Keratomileusis) с по-точно описание, което означава, че роговицата се оформя направо под повърхностния слой (епител) на роговицата.

Epi-LASIK е процедурата, при която се използва електромеханичен сепаратор (тъп микрокератом) за преместване настрана на епителния слой.

В крайна сметка, PRK е методът, при който епителния слой (той регенерира бързо) се отстранява леко.
 
Преди LASEK

Ще бъдете подложени на подробен преглед преди извършването на LASEK Процедурата в . Ще поставим капки в очите Ви за разширяване, за да прегледаме внимателно ретината Ви. Ако носите меки контактни лещи, важно е да ги свалите предварително поне 1 ден (още по-добре 1 седмица) предварително. За твърдите и газ-пропускливите лещи този период е 3 седмици.

В деня на прегледа,  моля не поставяйте (на лицето и очите) си никакъв грим, крем, овлажнител, парфюм или лосион за бръснене. Не пийте твърде много напитки с кофеин. Тъй като лазерното оборудване се държи в помещение с ниска температура, моля погрижете се да носите топли и удобни дрехи. Ако лазерното Ви лечение ще бъде проведено през деня, носете си слънчеви очила, които се продават без  лекарско предписание.

Преди извършването на LASEK процедурата в Вие ще бъдете подробно информирани за процедурата и ще Ви бъде казано, как ще се чувствате и какво да правите по време на всяка стъпка. След психическата подготовка и попълването на необходимите документи, започва медицинската подготовка.

Преди LASEK лечението в очите Ви ще бъдат поставени капки, а зоната около очите Ви ще бъде промита с дезинфектиращ разтвор. След релаксацията в масажния стол ще бъдете поканени в помещението с лазерното оборудване. Ще Ви помогнем да легнете на лазерното легло, което автоматично ще ви приближи към проследяващото устройство и лазера. Още капки може да бъдат поставени в очите Ви и след това ще бъде поставена прилепваща превръзка на очите Ви, която е предназначена да ги предпази от нестерилните Ви мигли и вежди.

Най-важната разлика между LASIK и LASEK е времето за възстановяване. Докато много от пациентите карат кола и ходят на работа след като са били подложени на LASIK процедура, при LASEK процедурата нещата са различни - необходими са няколко дни за възстановяване на епитела. Затова е важно преди процедурата да направите необходимото за да организирате работния си график, наемането на детегледачки и да направите резервации за пътуването си.
 
Лечението LASEK

LASEK (LASer Epithelial Keratomileusis) е сравнително нова процедура, която в технически аспект е вариант на PRK. Разликата е, че докато при PRK епителът се отстранява, при LASEK  той се запазва и след това се поставя обратно на мястото му. В резултат на това,  при LASEK болката е по-малка и възстановяването се извършва по-бързо отколкото при PRK.

LASEK се използва най-вече при хора, чиито роговици са твърде тънки или твърде плоски за LASIK операция. Методът е разработен за да бъдат намалени случаите на усложнения, които се случват тогава когато се очаква flap, направен по време на LASIK, няма да има идеална дебелина или диаметър.

1. При LASEK епителът, или най-външният слой на роговицата, се оформя като буквата "С" с един фин инструмент наречен трепан (trephine).
2. След това хирургът покрива окото със спиртен разтвор в продължение на около 30 секунди. Спиртът отпуска ръбовете на епитела и отделя епитела от слоят съединителна тъкан, който се намира под него.
3. След като попие спиртния разтвор от окото, хирургът използва миниатюрен инструмент за да повдигне ръба на епителния flap,
4. и леко го прегъва назад.
5. След това хирургът използва ексмер лазер, както при LASIK и PRK, за да скулптира лежащата отдолу тъкан на роговицата.
6. След това епителният flap се поставя отново върху окото с инструмент, който прилича на шпатула.
7. Точно както и при другите форми на лазерно лечение, роговицата придобива нова форма за идеално фокусиране.

След LASEK

В много отношения това, което можете да очаквате от LASEK е подобно на това, което можете да очаквате от PRK. Пациентите обикновено носят бандажни контактни лещи в продължение на около 4 дни. През първия или втория ден след процедурата може да усещате дразнене в окото. Освен това, времето за възстановяване на доброто зрение често е по-дълго - до 4-7 дни, въпреки че това е индивидуално за всеки пациент

Резултати от LASEK

В резултатите от LASEK приличат много на резултатите ни от LASIK.

Според едно проучване, направено от Университета в Илинойс (Чикаго), резултатите  от LASIK и LASEK са приблизително еднакви. Констатациите са публикувани през декември 2000 г. в American Journal of Ophthalmology. За да установят коя процедура е по-добра изследователите са сравнили 122 очи третирани с LASIK и 122 очи третирани с LASEK. "И двете процедура изглеждат безопасни, ефикасни и предвидими", казва изследователят Димитри Ейзар.  Очите третирани с LASEK имали малко по-добро зрение, но Ейзар казва, че разликата била толкова малка, че пациентите не я забелязвали.

Основната разлика между двете процедури е времето за възстановяване. В някои пациенти преминали LASIK могат да виждат до 150 % още на следващия ден след лечението. От друга страна, пациенти подложени на LASEK виждат замъглено в продължение на няколко дни, докато епителът заздравява, което трае около 3 дни. Успешното лечение при LASEK процедурата се забелязва постепенно, а не незабавно както е при LASIK.

Рискове при LASEK (Laser Assisted Subepithelial Keractomy)

По принцип, методът LASEK се приема като един от най-безопасните методи за лазерна корекция на зрението. Рисковете, свързани с хирургическата интервенция LASEK, са посочени тук по-долу. Моля имайте предвид, че тези усложнения са рядко срещани и повечето от тях никога не са случвали в :

Усложнения, които могат да настъпят по време на хирургическата интервенция:

Епителният flap може да бъде разкъсан. В такъв случай flap може да бъде отстранен. В такъв случай LASEK лечението се превръща в PRK. Това означава, че времето за възстановяване на пациента и продължителността на изпитвания дискомфорт може да бъдат удължени.

Усложнения, които могат да настъпят след хирургическата интервенция:

    * Загуба на зрение: Хирургическата интервенция LASEK може евентуално да причини загуба на зрението или загуба на възможността за най-добра корекция на зрението. Това може да се дължи на инфекция (вътрешна или външна), неправилност или ръб на роговицата, и може да изисква допълнително лечение - медицинско или хирургическо. Тези усложнения са изключително рядко срещани, но за такива усложнения има съобщения от Китай, Унгария, Румъния, Тайван и Индия.
    * Странични ефекти в зрението: Други смущения, които могат да настъпят при процедурата LASEK включват: анизометропия (разлика в силата на зрението между двете очи); анизейкония (неравенство в размера на вижданото изображение между двете очи); промяна на остротата на зрението през деня  и в различни дни; увеличена или намалена чувствителност към светлина, която да предизвиква неработоспособност от време на време и, да не може да бъде отстранена напълно; блясък или ореол около светещи тела, които не могат да бъдат отстранени напълно. С новите поколения лазери, като тези, които използваме в , и внимателен скрийнинг, това не е проблем срещан при нас.
    * Неяснота на изображението, особено при лечение на по-високите диоптри  (6 и повече). Препаратът Mitomycin може да разшири зоната на безопасното третиране при по-високите диоптри.
    * Алергични реакции могат да се наблюдават към анестезиращите капки, използвания спирт или солена дестилирана вода. В такива случаи, клепачите могат да подпухнат, да се зачервят и в продължение на няколко дни да се усеща дискомфорт.
    * Други рискове: Други рискове, за които е докладвано, включват: образуване на язва на роговицата; птозис (отпускане на горния клепач); оток на роговицата; непоносимост към контактни лещи. Освен това, могат да възникнат усложнения изискващи допълнителни процедури за корекция, включващи частична (lamellar) или пълна трансплантация на роговица от донор.
    * Също, възможна е да има лошо функциониране на ексмер лазера и това да причини прекъсване на процедурата. Тъй като е невъзможно да бъдат посочени всички потенциални рискове за която и да е хирургическа интервенция или процедура, този списък не дава пълен списък на всички проблеми, за които е възможно човек да си помисли.
    * По-късно откривани усложнения: Трябва да знаете, че е възможно да настъпят и други усложнения, освен тези за които вече е споменато. Все пак, това лечение е известно от около 8-9 години, а резултатите от по-голям период от време биха могли да разкрият допълнителни рискове и усложнения.

Други проблеми, които не са квалифицирани като усложнения, но които може да изискват допълнително внимание са:
Свръх корекция или недостатъчна корекция: Възможно е LASEK процедурата да не Ви даде резултатите, които сте желали. Някои процедури водят до недостатъчна корекция на очите. Ако това се случи, възможно е да се направи допълнителна хирургическа интервенция за подобряване на първоначалния резултат. Възможно е също да Ви бъде направена и свръх корекция дотолкова, че да станете далекогледи (при свръх корекция на късогледство) или късогледи (при свръх корекция на далекогледство).  Възможно е също първоначалните резултати да регресират с времето. В много малък брой случаи, може да се наложи повторно лечение, носене на очила или контактни лещи за корекция на зрението.

Хората, които отговарят на следното описание, може да не са подходящи за LASEK процедура:

    * лица с неконтролирани съдови заболявания;
    * лица с автоимунно заболяване;
   * лица с компрометирана имунна система или лица, които са подложени на лечение с лекарствени препарати и/или         терапия, която потиска имунната система;
    * лица с признаци за кератоконус (прекален steeping на роговицата);
    * лица с медицинска история за образуване на келоид;
    * бременни или кърмачки;
    * лица с остатъчно(и), периодично проявяващо(и) се или активно(и) очно(и) заболяване(ия) или нарушения, с изключение на късогледство, далекогледство или астигматизъм на което и да е от очите;
   * лица с активно(и) или остатъчно(и) заболяване(ия), които могат да се отразят на способността за заздравяване;
   * лица с много силно късогледство, далекогледство или астигматизъм, които са извън границите приети от FDA;
    * лица с нестабилен или неконтролиран диабет;
    * с прогресиращо късогледство или далекогледство;
    * лица с неконтролирана глаукома.

Видео мненияПокажи всички

Пациентите за EyeSTARПрегледай

Вие наистина сбъднахте мечтата ми, неописуемо е щастието, което изпитвам в момента!... (виж оригинала)

Велина Краева

Галерия снимкиПрегледай