Свържете се сега

Facebook

ISO Сертификат

Онлайн тест: Разбери бързо и лесно дали EyeSTAR може да ви помогне с нашия тест

Започни теста

Навършили ли сте 18 г. или повече?

Не Да

Имате ли някакво кръвотечение (дължащо се на заболяване на кръвта)?

Не Да

Бременна ли сте?

Не Да

Диоптерът Ви променял ли се е с повече от 0,5 последните 6 месеца?

Не Да

Диабетик ли сте?

Не Да

Имате ли психично (ментално) заболяване?

Не Да

Имате ли някакво заболяване на роговицата (кератоконус или ектазия)?

Не Да

За съжаление Вие може да не сте подходящ.

Повтори

LASIK

Какво е LASIK?

LASIK означава Laser Assisted In-Situ Keratomileusis и е форма на рефрактивна хирургия, която комбинира микрохирургия и третиране с ексимерен лазер. LASIK е кратка амбулаторна процедура и в повечето случаи и двете очи могат да бъдат третирани в един и същи ден.
Лазерът премахва предварително изчислено микроскопично количество тъкан от по-дълбоките пластове на роговицата. Лазерът внимателно променя роговицата, за да позволи на светлинните образи да се фокусират върху или близо до ретината, което води до подобряване на зрението.

Преди LASIK

Ще бъдете подложени на подробен преглед преди извършването на LASIK процедурата в . Ако носите контактни лещи, важно е да ги свалите предварително. Меките контактни лещи трябва да бъдат свалени 1 седмица преди прегледа и лечението с лазер. За твърдите и газ-пропускливите лещи този период е поне 3 седмици.

В деня на прегледа,  моля не поставяйте (на лицето и очите) си никакъв грим, крем, овлажнител, парфюм или лосион за бръснене. Не пийте твърде много напитки с кофеин. Тъй като лазерното оборудване се държи в помещение с ниска температура, моля погрижете се да носите топли и удобни дрехи. Ако лазерното Ви лечение ще бъде проведено през деня, носете си слънчеви очила, които се продават без  лекарско предписание.

Преди извършването на LASIK процедурата в Вие ще бъдете подробно информирани за процедурата и ще Ви бъде казано, как ще се чувствате по време на всяка стъпка. След психическата подготовка и попълването на необходимите документи, започва медицинската подготовка.

Тук в ние придаваме голямо значение на подготовката за лазерно лечение, тъй като вярваме, че успешното лечение зависи в голяма степен от подготовката. В края на подготовката за процедурата в Вие ще бъдете напълно информирани за процедурата и ще знаете какво да очаквате. Ако се чувствате удобно и смятате, че сте достатъчно информирани, ще започнем LASIK процедурата в .

Междувременно, нашите хирурзи ще отговарят на въпросите Ви и ще работят по техническите аспекти на лазерното Ви лечение като въвеждат данните за очите Ви в лазерното устройство. Нашите медицински сестри и лазерни техници ще подготвят лазерното оборудване и ще калибирират лазера и останалото оборудване. Също така, те ще включат музиката, която желаете  да слушате и ще подготвят DVD записващото устройство  за да запишат лечението Ви. Успехът на LASIK лечебната процедура в зависи от множество фактори, включително най-модерна технология, опитни хирурзи и персонал обучен да предоставя  услуги на VIP лица, както и висококачествени грижи за подготовката и удобството на пациентите.

След LASIK (ЛАСИК)

След лечението ще Ви помолим да легнете и да си починете в самостоятелна стая. След кратък преглед на очите Ви, ще Ви определим час за след-оперативен преглед на следващия ден и ще Ви придружим до хотела Ви.

През първата нощ след LASIK (Айстар Ласик) ще Ви помолим през нощта да носите превръзка на очите си, с цел да бъдете предпазени от неволно триене на очите по време на съня. Ще Ви помолим да използвате капките си за очи и изкуствените сълзи в продължение на няколко дни, както и да избягвате да триете очите си.

След процедурата повечето от пациентите ни не изпитват болка или дискомфорт. При някои пациенти има слабо овлажняване на очите и средно силно усещане за парене. При други може да има слабо до умерено чувство за наличие на чуждо тяло в очите в продължение на няколко часа след хирургическата интервенция, но обикновено след 3-4 часа очите се чувстват добре. Повечето хора се чувстват добре, ако поспят след лечението.

На следващия ден след LASIK повечето от пациентите ни имат достатъчно добро зрение и се чувстват достатъчно добре за да отидат да разглеждат забележителностите на Истанбул, да се върнат на работа или дори да карат кола на по-следващия ден.

На жените се дават инструкции да не носят грим в продължение на поне една седмица. След LASIK процедура пациентите трябва да избягват водните спортове в продължение на две седмици и контактни спортове в продължение на един месец след лечението с цел да не се пречи на оздравителния процес. Ще ви дадем подробни инструкции преди LASIK.

Резултати от LASIK

Множество изследвания са публикувани относно резултатите от LASIK. Дори и най-песимистичните изследвания посочват, че поне 90 % от всички пациенти подложени на LASIK лечение постигат зрение равно или по-добро от това, което се изисква за даване на шофьорска книжка. Всички наши пациенти, които са преминали LASIK лечение (без предишни заболявания като лениво око, заболяване на ретината и т.н.) виждат много по-добре от изискванията за шофьорска книжка. Въпреки, че никакви резултати не могат да бъдат гарантирани, целта ни е да коригираме зрението Ви да бъде между острота 20/10 (повече от 20/20) и 20/40 (изискваното от закона за шофьорска книжка) без очила или контактни лещи.

В LASIK в Истанбул сме много старателни при проследяване на постигнатите резултати и им правим статистически анализи. Това внимание към подробностите ни позволява да постигаме повторяеми отлични резултати. Нашите пациенти са много доволни. Тъй като оздравителните процеси протичат индивидуално, резултатите могат да бъдат различни. Затова, важно е очакванията Ви да бъдат разумни и това ще бъде обсъдено с Вас по време на консултацията. Ако сте над 40 години, след това може да се наложи да носите очила за четене. Тъй като далекогледството обикновено настъпва в тази възрастова група, или пък можете да изберете да имате монозрение.

Коригираното Ви зрение след LASIK зависи от предписанието за очите ви, както и от други индивидуални фактори. Както и при всяка друга хирургическа интервенция, резултатите не са гарантирани. Все пак, всички наши пациенти, които не са имали предишни очни заболявания, като лениво око, заболявания на ретината и т.н., имат острота на зрението 20/40 или по-добра (достатъчно за преминаване на изпит за шофьорска книжка). 90 % от пациентите ни достигат острота 20/20 или 20/25. Въпреки че голямото мнозинство от пациентите ни ще постигнат отлично зрение без очила или контактни лещи, някои пациенти ще имат малка остатъчна рефрактивна грешка, която ще ги прави леко късогледи, леко далекогледи или ще имат астигматизъм.  Повечето от тези пациенти могат да виждат достатъчно добре за да изпълняват всекидневните си задължения и използват очила с тънки стъкла за някои задачи като нощно каране на кола. Ако желаете тази остатъчна рефрактивна грешка да бъде коригирана, шест месеца по-късно може да бъде направена допълнителна лазерна процедура за подобряване на зрението. В нашата практика в LASIK в Истанбул процентът на пациенти с такава процедура е 0,5 %. Нашите лекари ще преценят евентуалните ползи, очакванията на пациента и потенциалните рискове когато определят дали такава процедура за подобряване на зрението е подходяща.  Обикновено, пациентите, за които се смята, че такава процедура е подходяща, трябва да имат поне 1,00 диоптър или остатъчно далекогледство, късогледство или астигматизъм, или да имат острота 20/40 или по-лоша без помощни средства. Процедурите за подобряване на зрението трябва да бъдат извършвани само след като е направено подходящо лечение на роговицата и е постигната стабилност.

Целта на рефрактивната хирургия е да намали зависимостта Ви от очила и/или контактни лещи и много малко пациенти след LASIK могат да се възползват от очила за четене или очила за далечно виждане когато желаят да имат перфектно виждане наблизо или надалече.

Хората често питат колко трайни ще бъдат ползите от извършваните процедури. За първи път в САЩ през 1987 г е направена лазерна корекция на пациент с късогледство. Този пациент постигнал острота на зрението 20/20 след лечението и, почти две десетилетия по-късно, той все още има острота 20/20.  Днес повечето експерти по света са убедени, че няма да открият дълготрайни проблеми с лазерната корекция на зрението. Въз основа на отличните резултати постигнати досега, лазерната корекция стана най-често практикуваната рефрактивна процедура в света.

Рискове при LASIK и по-безопасно практикуване на LASIK

Всяка хирургическа интервенция, освен ползи, може да носи и някои рискове. Въпреки че LASIK е една от най-разработените операции, които някога са били измислени от човечеството, макар и много рядко, възможно е LASIK да доведе до някои нежелани резултати. Всички рискове, свързани с LASIK операцията, са много рядко срещани и много малка част от тях имат дълга история. Първо, според всичко написано в престижната научна литература, LASIK не води до ослепяване. Чули сме някои слухове за пациенти от Индия, Турция, Европа, Канада и САЩ, но не можем да проверим фактите. Ако познавате някой, който страда от загуба на зрение, настъпило във връзка с LASIK, моля посъветвайте го да се свърже с нас. Ще му предоставим безплатно обслужване и помощ. Сигурни сме, че всички усложнения свързани с LASIK, могат да бъдат овладени чрез добра операция без значителна загуба на качеството на зрението.

Какво правим за да намалим рисковете свързани с LASIK?

 • Изготвили сме обобщение за и безопасна и висококачествена практика на LASIK, наречена Ръководство за добра практика на LASIK (РДПЛ).  РДПЛ е резултат от дългогодишен опит и академични изследвания. Ако РДПЛ се прилага стриктно, рискът от усложнения в резултата на LASIK спада под 1 % (който по принцип е 2-6 % [без да са включени отклоненията в рефракцията]) като това осигурява общо медицинско качество и очевиден резултат за зрението.
 • Винаги правим проследяване на очите. Това дава добре-центрирано хомогенно лечение. Много центрове в Турция и по света не включват проследяването на очите, тъй като то отнема  много време.
 • Винаги използваме нови остриета за всеки пациент.  При всяко използване на микрокератома, роговицата може да надраска острието. Използването на затъпени остриета може да доведе до неперфектни срезове. Тъй като се стремим към перфектни резултати, тази негативна практика е неприемлива за нас.
 • Важно е да знаете, че някои очни клиники в Турция и по света не сменят остриетата след всеки пациент, което пък отваря вратата за заразни болести като хепатит и СПИН.
 • Въпреки всички системи за микрокератомите, които прилагаме, ние имаме аларма за неподходящи нива на вакуум. Нашият рефрактивен хирург винаги проверява налягането ръчно и потвърждава повторно статуса като контактува с  пациента.
 • Нашите рефрактвни и хирурзи винаги инспектират и проверяват самите микрокератоми. Винаги симулираме операцията преди да я направим върху пациента. Това ни дава възможност да предвидим възможните проблеми свързани с лазера и ни дава и възможност да коригираме грешки преди пациентите ни да почувстват проблем.
 • Тъй като нашите хирурзи са специалисти по рефрактивна (роговична) хирургия, ние не приемаме LASIK за единствено възможно решение. Ако очите Ви имат нужда от специално лечение като LASEK, PTK, AK и т.н., ние можем да Ви помогнем с решение, което е подходящо за Вашите специални потребности.
 • Ние отделяме необходимото време на всеки пациент. Отделянето на повече време означава по-добри резултати, по-малко грешки и повече удовлетворени пациенти. Един от най-известните центрове в Истанбул (Турция) има показател за повторно опериране (второ третиране с лазер за остатъчно късогледство, далекогледство или астигматизъм) 21 %, а нашият е само 0,5%.
 • Всички прегледи преди операцията (преди LASIK), LASIK операциите пост-оперативните прегледи (след LASIK) се извършват от един и същи рефрактивен хирург. Ние смятаме, че прякото получаване на информация винаги е по-добро от косвеното.
 • Нашият показател за усложнения при flaps е около 0,2 %. Миналата година имахме няколко случая на SOS (Sands of Sahara). Работихме по този въпрос и оттогава насам не сме имали нито един случай на SOS. Ако обобщим, общият ни показател за усложнения е под 1 %. Никой от пациентите ни няма зрение по-слабо от изискванията за получаване на шофьорска книжка, с изключение на тези със силна амблиопия (лениво око).

Общи рискове свързани с LASIK

 • Няколко седмици след хирургическата интервенция LASIK пациентът може да вижда ореоли около запалени светлинни източници. По принцип този ефект отслабва и изчезва с течение на времето.
 • Понякога желаната корекция може да бъде по-малка или по-голяма от планираната и може да бъде предизвикан известен астигматизъм. Този проблем може да бъде отстранен чрез лазерно лечение от типа "touch-up". Обикновено повторно третиране е необходимо за очи с по-високи и по-сложни предписания.
 • Ако вакуумът на микрокератомът е по-нисък от нормалния, в роговицата може да бъде направен неправилен/непълен flap. Понякога това може да се дължи на излишно напрягане на пациента или на неправилно функциониране на микрокератома. В такъв случай, LASIK процедурата може да бъде отложена или да бъде помислено за друг метод на лазерно лечение.
 • Много рядко, епителните клетки могат да мигрират под flap. Това може да причини неясно виждане. За разрешаване на този проблем хирургът намокря и отмива тези клетки. Понякога, ако проблемът не изчезва, тези клетки могат да бъдат убити с локално приложение на спирт.
 • Друг рядко срещан случай е реакция (колонии от бели кръвни телца), която може да бъде видяна под flap. Този проблем, който причинява замъгляване на зрението, се нарича DLK (Diffuse Lamellar Keratitis) или SOS (Sands of Sahara). Смята се, че това се причинява от омазняване, частици от микрокератома или секрети на самия пациент. Измиване на вътрешната страна на  оflap или капки със стероиди могат да бъдат използвани за прекратяване на реакцията.
 • В първите дни след лечението, въпреки че се случва в много редки случаи, пациентът може неволно да размести flap (напр. по време на сън, игра или боричкане) и така да предизвика набръчкване, гънки или стрии върху flap. В такъв случай, flap се поставя отново на правилното място и повдига, ако е необходимо.
 • Много рядко, flap може бъде свободен и без hinge (свободно капаче или свободен flap). В такъв случай се прави лазерно третиране и flap се поставя отново на мястото му (В миналото това беше, рутинна процедура).
 • Инфекцията е друг рядко срещан риск. Тя може да бъде овладяна чрез капки с антибиотик. Общата статистика показва, че показателят за инфекции е 1:20 за LASIK спрямо използването на контактни лещи. 
 • След LASIK, поради намаляване на рефлекса за сълзене на роговицата и манипулация на жлезите за отделяне на сълзи (разположени под очните клепачи), очите могат да изсъхват. Това е особено очевидно при по-възрастни пациенти, при които има естествена тенденция за това състояние. Изкуствени сълзи и гелове за овлажняване могат да са от полза. Обикновено, след няколко месеца оплаквания, свързани със сухи очи, отзвучават. Много рядко, може да се наложи използването на punctum plug за задържане на сълзи в окото.

Международни проучвания относно усложнения свързани с LASIK

Честота на усложненията, срещани по време на и след LASIK хирургическа интервенция
 
Едно от най-познатите изследвания относно усложненията, свързани с LASIK, е проучването CRS-USA.  Проучването е публикувано през април 1998 г. и в него са прави оценка на 1.800 очи, на които е направена LASIK хирургическа интервенция.

Проучване CRS-USA: Усложнения по време на LASIK хирургическа интервенция (интраоперативни усложнения, общо 1,2 %)
 Вид усложнение и честота
 Неправилни flaps 0,03 %
 Увреждане на епитела 0,47 %
 Тънки flaps 0,38 %
 Твърде малки flaps 0,38 %

Моля отбележете, че броят на случаите с тези видове усложнения, свързани с микрокератома, намалява с развитието на технологията за микрокератома. По-скоро направени обширни изследвания като това на Tham & Maloney (n=3998), публикувано през 2000 г., установява, че общият брой на този тип усложнения е само 0,7 %.

Пациентите трябва да разберат, че такива усложнения се случват твърде рядко. Все пак, ако има такова усложнение, повечето хирурзи няма да направят лазерна аблация. Неправилните срезове на flaps рядко водят до значителна загуба на зрението и обикновено хирургът просто ще завърши процедурата в деня и ще насрочи нова хирургическа интервенция за няколко месеца по-късно. След 3-месечно проследяване е установено, че няма значителна разлика в зрението между пациенти, които са имали усложнения по време на LASIK процедурата и тези, които не са имали (проучване CRS_USA).  

Проучването CRS_USA обобщава и усложненията наблюдавани след LASIK процедура. Данните за постоперативните усложнения са както следва:

Проучване CRS-USA: Усложнения след LASIK хирургическа интервенция (пост-оперативни усложнения, общо 5,8 %)
Вид усложнение и честота
Едема на роговицата (оток на роговицата) 0,6 %
Постоянен дефект на епитела 0,5 %
Белег върху на роговицата 0,1 %
Значително заслепяване 0,2 %
Постоянен дискомфорт 0,5 %
Увеличаване на епитела 0,6 %
Изтъняване на flap (капачето) 0,1 %
Остатъци от интерфейса 3,2 %

Важно е да се отбележи, че остатъците от интерфейса (задържани метални частици, мъх (от превръзка) и т.н. под flap за LASIK) почни никога не причиняват увреждане не здравето или зрението. Тъй като остатъците от интерфейса се приемат за нерелевентно усложнение за зрението, този показател е премахнат от повечето проучвания публикувани в последствие. Като вземем предвид това, общият показател за усложнения след LASIK може да бъде ревизиран на 2,6 % за проучването CRS-USA. Никое от тези усложнения не е довело до загуба на две или повече линии BCVA (Best Corrected Visual Acuity) и не е имало случай на инфекция сред проучените случаи.

Според проучването на Emory (1999 г., n=1062 очи), установеният показател за интраоперативни усложнения (по време на хирургическата интервенция) е 1,8 %. По време на това проучване лазерното лечение на 17 пациента е било отложено поради проблеми с flap, свързани с микрокератома.

Друго проучване на Lin & Maloney (1999 г., n=1019) съобщава за 2,2 % общ показател за интраоперативни усложнения.

 

Видео мненияПокажи всички

Пациентите за EyeSTARПрегледай

 Съветвам всеки, който се колебае да вземе решение и да се подлежи на лазерна корекция, защото след всичко виждам ИДЕАЛНО!... (виж оригинала)

Таня Ангелова

Галерия снимкиПрегледай