Свържете се сега

Facebook

ISO Сертификат

Онлайн тест: Разбери бързо и лесно дали EyeSTAR може да ви помогне с нашия тест

Започни теста

Навършили ли сте 18 г. или повече?

Не Да

Имате ли някакво кръвотечение (дължащо се на заболяване на кръвта)?

Не Да

Бременна ли сте?

Не Да

Диоптерът Ви променял ли се е с повече от 0,5 последните 6 месеца?

Не Да

Диабетик ли сте?

Не Да

Имате ли психично (ментално) заболяване?

Не Да

Имате ли някакво заболяване на роговицата (кератоконус или ектазия)?

Не Да

За съжаление Вие може да не сте подходящ.

Повтори

Макулна Дегенерация

Свързаната с възрастта макулна дегенерация е дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение. 90% от хората губят нормалното си зрение поради болест. Свързаната с възрастта макулна дегенерация е широко разпространено очно заболяване и една от водещите причини за загуба на зрението. Въпреки че заболяването се разпространява все повече, информираността сред населението е на шокиращо ниско ниво.

Макулната дегенерация свързана с възрастта се развива след 60-65 годшна възраст и настъпва, когато е увредена макулата - тази част от ретината, с която виждаме финните детайли. Когато макулата е увредена,  централното зрение е замъглено или затъмнено. Периферното зрение обикновено не е променено. При последната фаза на заболяването се губи централното зрение. В тази зона се появява замъглено петно, поради което тези пациенти могат да различават само очертанията на обектите и загубват способността си да виждат ясно - все едно носят очила със замъглени стъкла. Могат да се разпознаят само очертанията на заобикалящия ги свят. Повечето хора запазват достатъчно зрение, така че да могат да живеят самостоятелно. Но задачи като четене и шофиране рано или късно стават невъзможни. Това очно състояние е главна причина за загуба на зрение при възрастните. Но като правило, не води до тотална слепота.

Видове:
- суха форма – среща се у 85% от хората с това заболяване. Наблюдава се когато макулната тъкан изтънее и бавно загубва функция. При нея умират светлочувствителните клетки на ретината. Най-честия симптом е леко замъгленото зрение. При около 14 до 20% от пациентите сухата форма на свързана с възрастта макулна дегенерация преминава във влажна форма.
- влажна форма – причинява се от изтичане зад макулата на кръв или плазма от абнормно разрастнали кръвоносни съдове. Влажната форма на заболяването е по-рядко срещана, но тя причинява по-големи увреждания. В случай, че не се лекува, може да се влоши много бързо. Налице е значителна загуба на зрението. Наблюдава се анормално разрастване на кръвоносни съдове, което може да доведе до кървене, формиране на ръбци и постоянно увреждане. Това нарушение се появява и прогресира по-бързо в сравнение със сухата форма и води до тежка загуба на централното зрение.

Какви са симптомите:
- загуба на способността да се виждат предметите ясно
- правите линии изглеждат налъкатушени и влошават зрението
- загуба на ясно и правилно усещане за цветовете
- при четене редовете се губят
- тъмно петно пречи на централното зрение
- сиви или бели петна се явяват в центъра на зрителното поле

Ако имате един или повече от тези симптоми, това не означава, че имате макулна дегенерация. Но ако имате който и да е от тези симптоми, необходимо е веднага да отидете на очен лекар.

Кой е с риск да развие свързана с възрастта макулна дегенерация?
Това заболяване се среща по-често при хора с:
- фамилна обремененост /кръвен родственик със свързана с възрастта макулна дегенерация/
- пациенти със сърдечно заболяване или белодробна инфекция
- пушачи
- бялата раса
- напредването на възрастта – около 25% от хората над 65 год. възраст страдат от МДСВ
- недостатъчен прием на някои витамини и микроелементи
- пол – жените са с по-висок риск

Как се лекува свързаната с възрастта макулна дегенерация?
Това заболяване води до незименна загуба на зрението. Съвременното лечение не може да възстанови вече наличната загуба на централно зрение, но може да стабилизира зрението и/или да забави неговата загуба. За правилното си функциониране макулата се нуждае от химични вещества: витамини, микроелементи и растителни пигменти, които са свързани с хранителния режим и не могат да бъдат самостоятелно създадени от тялото.

Препоръчително е винаги да се консултирате с офталмолог относно стойностите на хранителната си добавка. Вашият очен лекар може да прецени каква трябва да бъде дозата, дали тя трябва да се понижи или повиши или трябва да се подберат други съставки. Веществата в хранителните добавки подобряват имунната система, което повишава и цялостната жизнеспособност.

Автор: Д-р Узунова

Видео мненияПокажи всички

Пациентите за EyeSTARПрегледай

Имам огромното щастие да бъда Ваш пациент и с цялото си сърце Ви благодаря!... (виж оригинала)

Д. Ю.

Галерия снимкиПрегледай