Свържете се сега

Facebook

ISO Сертификат

Онлайн тест: Разбери бързо и лесно дали EyeSTAR може да ви помогне с нашия тест

Започни теста

Навършили ли сте 18 г. или повече?

Не Да

Имате ли някакво кръвотечение (дължащо се на заболяване на кръвта)?

Не Да

Бременна ли сте?

Не Да

Диоптерът Ви променял ли се е с повече от 0,5 последните 6 месеца?

Не Да

Диабетик ли сте?

Не Да

Имате ли психично (ментално) заболяване?

Не Да

Имате ли някакво заболяване на роговицата (кератоконус или ектазия)?

Не Да

За съжаление Вие може да не сте подходящ.

Повтори

Медиите за EyeSTAR - Facts

ФАКТИ 26 / 06  Снимка:  Роберт Хубер
12
ЗАГЛАВНА ТЕМА
МЕДИЦИНА
ФАКТИ  26/06

Приятно пътуване, хубаво подобрение

Очните лазери в Турция, терапията със стволови клетки в Тайланд, детето по желание в Испания – става дума за медицински постижения, във връзка с които швейцарките и швейцарците в последно време с удоволствие пътуват да се лекуват в чужбина.
От Одетте Фрей и Курт Бранденбергер
С изсъскване стъклената врата се хлъзва встрани. Звучи поп-музика от преддверието. Добре дошли в EyeStar (АйСтар), една клиника в Истанбул, която се е специализирала в лечението на очи с помощта на лазер. Навън движението кипи в горещината, вътре цари разтоварващо клубно настроение. Джилберт Шийсер си взема една кокакола от бара и се оставя да потъне в белия дюшек покрит с изкуствена кожа.
40-годишният баща на семейство от Дийлсдорф е долетял в Истанбул, за да си подложи очите на лечението с лазер. Вчера той се е регистрирал в своя хотел в известния квартал Бейоглу. Днес той ще бъде опериран. В други ден той отново ще си е у дома – с остро зрение.
Метрополията на Босфора е тайният град на Лазик, на лазерната операция на окото, която освобождава от късогледство и далекогледство. Уморените от носенето на очила и контактни лещи идват тук предимно от Западна Европа на лов за келепир: в Швейцария Лазик-операцията струва 7000 франка. Една луксозна интервенция, която не се заплаща от здравните каси. В Истанбул Шийсер трябва да плати само малка част от тази сума: 1000 Евро.

Лечението с очни лазери в Турция, изсмукването на тлъстинив Тунис, дълго мечтаното дете по желание в Испания – ако става дума за медицински постижения, все повече швейцарци и швейцарки действат прагматично.
Те пътуват набързо до чужбина, където има добра медицина за малко пари. Или се предлагат медицински услуги, които не могат да се получат в Швейцария – като даряването на яйцеклетка или новата терапия със стволови клетки за сърцето. Лазик-туристът Шийсер стига до извода: „И в чужбина има добри лекари. Защо да не се лекувам там?”

Медицинският туризъм е феномен познат по цял свят: Американци от САЩ без здравна осигуровка, англичани, които трябва с месеци да чакат за операция в своята страна, летят до Тайланд, Сингапур или Индия. Там има байпас, както и нова тазобедрена става веднага и на смешно ниска цена. Ако в миналото се е считало кошмарен сън да се разболееш в чужбина, днес болните летят за чужбина. „Това може да има ефект върху американската здравна система, какъвто има японската автомобилна промишленост върху американската”, предсказва принстънският икономист Уве Райнхардт.

Клуб Медик вместо Клуб Мед

В глобалната болница царува разпределение на труда:
Куба се счита за тайна дестинация за определени кожни болести, Бразилия е Мека за козметичните операции, а Южна Африка примамва със сафарито за опъване на лицето – клуб Медик вместо клуб Мед.

Джилберт Шийсер и неговите пет съпациенти изучават декларацията за съгласие за Лазик-операцията. Тя е написана на перфектен немски език. Немски говорят свободно и двама от петимата сътрудници, които се грижат за пациентите. Те се стараят да създадат една подчертано разведрена атмосфера. Носят се смях и шеги. Госпожата от Щутгарт, която пристъпи прага малко ядосана, сега вече изглежда доста се забавлява.

Шефът на клиниката Гюркан Челиккол е правил изследвания в два реномирани щатски университета и се е върнал в Турция с целта „да изгради един от най-добрите лазерни центрове в света”. Това също означава: никакво масово обслужване. На ден обслужващият лекар оперира максимум десет пациента, девет от които са чужденци. „Ние придаваме стойност на това, предварителният преглед, операцията и допълнителният контрол да се извършват от един и същ хирург”, казва Челиккол. Всички негови лекари имат зад гърба си вече между 5000 и 20 000 Лазик-интервенции. „Ние оперираме само пациенти, които наистина са подходящи за Лазик-операция. Около един на всеки десет отхвърляме, защото Лазик-операцията не би дала добър резултат при него.”.

В ранния следобед Джилберт Шийсер ляга на кушетката в операционното помещение. Хирургът се навежда над него, двама асистенти са под ръка. След двадесет  минути всичко вече е минало. „Моите очаквания бяха надхвърлени”, казва доволният Шийсер на следващия ден. „Аз виждам вече почти обезпокоително остро.”

Дали Шийсер е имал просто щастие, или една Лазик-операция в Турция може да бъде толкова добра както у нас? Да, може. Но разликите от клиника до клиника, от хирург до хирург в Турция са толкова големи колкото и тук в страната. Качеството зависи от много фактори. Нещо за уредите. Лазерът в клиниката Айстар е Allegretto Wave Eye-Q 400 Hz.
“Топмодерен”, атестира швейцарският Лазик-експерт Фархад Хафези, който работи в реномираната частна очна клиника IROC (ИРОК) в Цюрих, „в Швейцария има лекари, които използват по-стари уреди.”

Който има очи без усложнения, той би могъл да се лекува на много места, казва Хафези. „Около пет процента от случаите обаче са с усложнения и трябва да бъдат точно изяснени.” Затова, който се оглежда за лечение в чужбина, трябва да избягва клиниките, където се действа като на конвейер.

Ясно е следното: Дали една Лазик-интервенция ще бъде успешна или не, не е въпрос на страната. Предполага се, че един турски или един тайландски лекар, който се е специализирал по извършването на Лазик-операции, върши по-добра работа, отколкото швейцарският очен лекар зад ъгъла, който извършва само една шепа интервенции за година. А с един небрежен предварителен преглед, един лекар в Берн, както и в Бангалоре може да опропасти (да изпорти) очите на някого.
 

Видео мненияПокажи всички

Пациентите за EyeSTARПрегледай

Да, виждам отново света със собствените си очи! Невероятно и неописуемо чувство!... (виж оригинала)

Ваня Тасмова

Галерия снимкиПрегледай