Свържете се сега

Facebook

ISO Сертификат

Онлайн тест: Разбери бързо и лесно дали EyeSTAR може да ви помогне с нашия тест

Започни теста

Навършили ли сте 18 г. или повече?

Не Да

Имате ли някакво кръвотечение (дължащо се на заболяване на кръвта)?

Не Да

Бременна ли сте?

Не Да

Диоптерът Ви променял ли се е с повече от 0,5 последните 6 месеца?

Не Да

Диабетик ли сте?

Не Да

Имате ли психично (ментално) заболяване?

Не Да

Имате ли някакво заболяване на роговицата (кератоконус или ектазия)?

Не Да

За съжаление Вие може да не сте подходящ.

Повтори

След 25 години за първи път без очила!


ВЕСТНИК АЛТЕНА – БР. :21.10.06                                                   

СЛЕД 25 ГОДИНИ ЗА ПРЪВ ПЪТ БЕЗ ОЧИЛА

Очната операция с лазерна техника може да направи излишни помощните средства за виждане. В Турция от 90-те години се прилага методът LASIK (ЛАЗИК). Един ден след интервенцията оплакванията изчезват. Фокус в зелената точка.

Ван Силке Гелхаузен

АЛТЕНА. Истанбул, събота – сутринта, два часа. След приятния полет на място до прозореца и видимост към залязващата луна аз напускам района за получаване на багажа и се оглеждам за господин Мендерс Ал. След няколко секунди откривам табелката „EyeSTAR” („АйСТАР”) и непознатия ми сътрудник, който трябва да ме заведе от летището до хотела. Ал ме поздравява на перфектен немски с леко швабски акцент – той е живял 27 години в Щуттгарт – и обяснява, че трябва да чакаме още двама души. Стив и Стефания са пристигнали със същия самолет, Стив носи очила като мен и също има дата за операция в понеделник.

Аз си бях оставил една година време за вземане на решение, дали и колко пари искам да инвестирам за лазерна операция на очите срещу моето късогледство. Аз претеглях рисковете и ползите, допитвах се до различни „минали през лазера” познати, сърфирах в Интернет. Отдавна имах желанието за живот без очила и контактни лещи, моите различни дейности на открито и междувременно станалите над шест диоптъра винаги изискваха добра организация на помощните средства за виждане. „Веднъж да заспя под звездното небе и да мога наистина да виждам звездите!” беше любимият ми отговор на въпроса „Защо?”.

Когато ми попадна една брошура – Пътеводител за екскурзии в Истанбул през юли пред книжарницата в Катерльо, моето решение беше твърдо: ще си купя самолетен билет до Босфора.

Турция беше, освен Гърция и Италия, една от първите страни, която приложи методът ЛАЗИК в началото на 90-те години. Чрез постоянното по-нататъшно развитие, специализирането и извършването на много десетки хиляди операции турските лекари станаха водеща величина в Европа в тази област и предлагат операцията на цена, представляваща една трета от разходите за такава операция в Германия. Последното се дължи освен на по-ниските заплати и по-ниския жизнен стандарт, също и на по-малката норма на печалба в Турция.

ЛЗИК е съкращение за: „Лазер ин ситу Кератомилеус”. Зад този изкълчващ езика израз се крие следният метод:

С микрокератомно острие се изрязва една 0,16 милиметра дебела ламела (пластина) от роговицата и се прегъва като капак настрани. След точно центриране, високопрецизният Екскимер-лазер отнема тъкан във вътрешността на роговицата според слабостта на виждането. Процесът с лазера трае по-малко от половин минута. Шайбичката роговица се прегъва обратно на мястото си и се притиска. Тя се самозалепва от само себе си и не трябва да се зашива. Предимствата на метода ЛАЗИК: Повърхността на роговицата остава цяла, образуването на белези е малко и пациентът няма или има съвсем малки болки след операцията.

Аз имам за пръв път време да поразгледам единствения град в света на два континента и всяка мисъл за операцията изчезва. Изтанбул има по груба оценка около 16 милиона жители. Точните цифри никой не ги знае и всяка година към тях се добавят около 250 000. Пришълците, най-често от източния Анадол се надяват да намерят по-добър живот в метрополията. Но мечтаната работа остава най-често само мечта, много хора работят като неквалифицирани общи работници и прекарват своето съществуване в бедняшките квартали.

Най-силният притегателен пункт на столицата на три световни империи без съмнение са културно-историческите атракции. Света София, джамията Султан Ахмед и дворецът Топкапъ са световно известни и правят моето „кратко лазерно пътешествие” много по-атрактивно.

Преди обяд в понеделник в 11 часа започва процедурата с формалностите, заплащането и различни предварителни прегледи. Измерват се дебелината на роговицата и очното налягане. Ретината се преглежда и се нарисува точна картина на повърхността на роговицата. Определя се стойността на ъгъла на пречупване на очите и разбира се силата на моето зрение. След това имам няколко свободни часа и ме чакат в 17 часа за операцията.

Стив е на ред преди мен, неговата приятелка наблюдава през един прозорец десетминутната интервенция. На един голям екран всичко може да се проследи точно, записва се един филм и се прехвърля на CD (компактдиск). Аз предпочитам, да не гледам толкова точно това и мога междувременно да седна в креслото за масаж.

Най-накрая лягам на операционната маса. Лекарите ми дават указания на английски. Фред Оцатакан сяда до мен и превежда на немски – сигурното си е сигурно при тази възбуда. Залепват ми миглите. Капват ми упойката в окото, слагат фолио и блокировка на клепачите. Поставеният пръстен, който засмуква окото с голямо налягане, предизвиква за кратко време неприятно налягане и тъмнота. Сега започва действителната операция. Аз трябва да се концентрирам в една зелена светеща точка в центъра, която понякога е мъглява и се вижда слабо. Аз виждам променящи се форми и цветове и, за да се разсея се опитвам да си фантазирам, че съм под влияние на дрога. При второто око концентрацията не става толкова добре и д-р Цезми Кахвециоглу трябва на два пъти да ме връща към зелената точка. Това не е проблем за успеха на операцията. Лазерът просто прекъсва и продължава след центрирането на окото.

След операцията очите парят и сълзят и аз имам чувството, че имам пясък в окото. Но не бива в никакъв случай да го търкам. Това би могло да доведе до сериозни усложнения. Аз трябва да използвам капките, които ми дадоха и да пазя моите най-важни осезателни органи в буквалния смисъл „като зеницата на окото си”.

Ако успея да задържа отворени очите си, аз мога за пръв път от 25 години насам да виждам ясно без помощни средства за гледане.

На следващия ден неудобствата са почти изчезнали и аз виждам почти идеално. Допълнителният преглед показва 100% острота, аз се записвам в книгата за гости, в която са се увековечили някои знаменитости като вратарят Тони Шумахер. Освен безбройните записвания на германци аз преминавам край редове на пациенти от Кения, Калифорния, Норвегия и други страни.

Не ми остава много време, в 18:30 часа летецът вече ще стартира полета за Франкфурт. С нови очи и с впечатления от един друг свят аз поемам по обратния път – разбира се отново на място до прозореца.

 

Видео мненияПокажи всички

Пациентите за EyeSTARПрегледай

Отново вижда, искам да го кажа на целия свят. Много съм щастлива!... (виж оригинала)

Веселина Димитрова

Галерия снимкиПрегледай