Свържете се сега

Facebook

ISO Сертификат

Онлайн тест: Разбери бързо и лесно дали EyeSTAR може да ви помогне с нашия тест

Започни теста

Навършили ли сте 18 г. или повече?

Не Да

Имате ли някакво кръвотечение (дължащо се на заболяване на кръвта)?

Не Да

Бременна ли сте?

Не Да

Диоптерът Ви променял ли се е с повече от 0,5 последните 6 месеца?

Не Да

Диабетик ли сте?

Не Да

Имате ли психично (ментално) заболяване?

Не Да

Имате ли някакво заболяване на роговицата (кератоконус или ектазия)?

Не Да

За съжаление Вие може да не сте подходящ.

Повтори

Лазик-лечението в клиниката Eyestar (Айстар)

ЛАЗЕРНА ОПЕРАЦИЯ

ТОЗИ БИЗНЕС ИМА БУМ – ПРЕДИ ВСИЧКО В ЧУЖБИНА С УМЕРЕНИТЕ ЦЕНИ ТАМ

За две нови очи до Истанбул се плащат 1000 Евро вместо 4000 Евро в нашата страна. Стандартът е висок, но има и рискове.

Никос Шпет

Истанбул / Хамбург

Голи стени, полиран до блясък под, лъскави метални повърхности. Оранжева табела на вратата предупреждава за наличието на лъчения. Доктор Булент Аян и неговите две асистентки са забулени от глава до пети и изглеждат като сътрудници на фирмата за производство на цифрова техника Infineon (Инфинеон) „ Трябва ли да Ви държа ръката?”, пита помощник-лекарката Гюлцин Исмаилоглу. Повечето я поемат с удоволствие.

После окото се фиксира. Една зелена светлинка мига. Лазерът изкарва един хобот и се закрепва здраво към очната ябълка. Става тъмно. С бръмчене прецизният скалпел изрязва една ламела (пластина) от роговицата. Тя се прегъва назад, светещи светкавици стрелят в окото. След десет минути двете очи са обработени, операцията е успешна. Четири диоптърното късогледство е вече минало. „Ние ще се видим утре”, казва доктор Айан. „След това можете да откриете Истанбул с Вашите нови очи”.

Лазик-лечението в клиниката Eyestar (Айстар) в центъра на турската столица струва 1000 Евро – за двете очи. В Германия за това трябва да се заплатят 4000 до 5000 Евро.

Поради това все повече късогледи се лекуват в една от многото клиники в Истанбул. Предпочитани са също Братислава, Краков, Киев или Барселона, защото са изгодни цели за лазерния туризъм. По оценки на германските съюзи около 5000 граждани на ФРГ пътуват ежегодно за и8звършване на Лазик-операция в чужбина – тенденцията е броят им силно да нараства.

При Айстар 90 процента от пациентите са чужденци. Те идват от Холандия, Норвегия, Швейцария и от всяко кътче на Германия – като Швебиш Халл, Нийдеркрюхтен или Ландшут. Един от най-обещаващите клиенти беше Томас Воолфарт, втори през 2004 г. в Шоуто за таланти „Star Search” по Сат. 1. Той дал „веднага след операцията малък концерт от радост”, прави реклама клиниката в Интернет. Стандартът при Айстар както изглежда е добър. Извършващите операциите са интернационално образовани и са извършили няколко хиляди лечения. В клиниката се намира единот най-модерните лазери, които са на пазара, потвърждава производителят Уейвлайт от град Ерланген. Операцията е толкова изгодна, защото разходите за наем и за живот в Турция са многократно по-ниски отколкото в Германия. „Ние не можем да предложим такива цени при нашата система на заплати и при разходите за наем”, казва Йорг Хассел от Съюза на Специализираните Клиники на Германия за Очен Лазер и Рефрактивна Хирургия (VSDAR).

Големите разходи за една Лазик-операция възпират тъкмо в конюнктурно мъртвия период много германци да направят тази крачка. Секретарят на Съюза Хассел счита, че тази година ще бъдат направени с 25 процента по-малко операции, отколкото през 2004г. „Вместо както се очаква 120 000, ще бъдат вероятно само 90 000”, казва той. При това Германия има потенциал за догонване на другите страни. Докато в Португалия, Испания и в САЩ с лазер се лекуват повече от 5000 на един милион лошо виждащи жители, квотата тук е 1800. Едва общо 600 000 от 52 милиона германци със слабо зрение са се подложили на лазера. За сравнение: през 2005г. в Европа се очакват 1,2 милиона операции (без тези във Федерална Република Германия), а само в САЩ се очакват 2,3 милиона операции.

„Методиката силно се е подобрила и се счита, че при нея няма усложнения”, казва Георг Екерт от Професионалния Съюз на Очните Лекари в Германия (BVA). Въпреки това темата била все още „невероятно плашеща”, според опита на лазерния специалист Маттиас Маус, който между другото освободи TV-водещата Илона Кристен от нейните помощни средства за виждане. При това се добавя и фактът, че в Германия очилата имат по-високо приемане, отколкото в другите страни. Така например те са същински недостатък в Португалия или Испания.

Шест от десет германеца посочват в една анкета на Дружеството за Изследване на Консумацията (GfK), че „в никакъв случай” няма да се подложат на лазерна операция в чужбина, но въпреки това мнозина го правят, така че там непрекъснато възникват нови клиники или наличните се разширяват. Така например в Турция, където лазерният производител Уейвлайт усеща „силно търсене” също и на уреди за 450 000 Евро по данни на ръководителката на маркетинга Катрин Тайгелер, е пламнала интензивна конкуренция за германските клиенти. Няколко лазерни центъра предлагат вече предварителни прегледи в Германия и примамват клиентите с атрактивни пакети за пътуване и лечение при Босфора.

Германските лазерни експерти гледат загрижено това развитие. Шефът на клиниките  ЕвроАйс (EuroEyes-Kliniken), Йорн Йоргенсен оценява риска от усложнения на до двадесет пъти по-висок. Годишно над 100 пациента оперирани в чужбина трябва да бъдат лекувани допълнително. Докато в Германия важат строгите ISO-стандарти и TÜV-норми, извън Европейския Съюз законовите разпоредби са хлабави. Също и в Турция не важи задължение за гаранция, ако интервенцията не успее. „При грешка поради лошо умение пациентите имат лош шанс.”, казва Хазел. При това някои клиники биха спестили средства за хигиена и техническо обслужване на уредите и биха използвали скъпите операционни скалпели многократно.

Германските лекари знаят също за пратени в архива лазери и  в Турция. „При това един уред трябва да се използва максимум пет до седем години”, казва Тайгелер.

Друг проблем е налице при предварителното и допълнителното лечение. Едва на място лекарят може да реши, дали един пациент изобщо е годен за интервенцията. Ако обаче той е вече тук, той с неудоволствие се отпраща. „Освен това за хирурга е важно да преглежда пациента няколко месеца след лечението, за да получи обратна връзка за своята работа.”, казва лазерният специалист Маус. Той обаче посочва, че в Турция освен черните овце има и отлични лекари и „Шансът всичко да протече добре е много голям.”.

За да има повече хора, подлагащи се на лазерното лечение, сега и в Германия падат цените. Някои предлагащи правят реклама с по 1000 Евро на око. Представителят на клиниките Хазел е скептичен: „Ако цената пада, качеството страда.”

Едно око се подготвя за Лазик-операция. С интервенцията могат да се коригират късогледство до -10 диоптъра и далекогледство до + 3 диоптъра. Кръгло 3,5 милиона души по цял свят се лекуват по този начин всяка година. Германците са все още сдържани. През 2005г. броят на Лазик-пациентите трябва да спадне до 90 000. За сметка на това все повече отиват в чужбина.

ЗДРАВНИЯТ ТУРИЗЪМ ИМА БУМ ПО ЦЯЛ СВЯТ

Дали ще са очни лазери, лечение на зъби или козметични операции, германците все повече ги влече в чужбина, където се подлагат на такива лечения. Поради по-малкия персонал и по-ниските експлоатационни разходи, цените там често са извънредно изгодни. Така например през миналата година според Тайландската Туристическа Служба повече от един милион от около дванадесет милиона отпускари са се лекували в местните клиники – сред тях и много германци. Любими за здравни и козметични операции са и източноевропейските държави Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Скъпите зъбни лечения струват там една трета от тукашната цена, едно уголемяване на гърдите може да се получи на половин цена. Самата Куба иска да се присъедини към имащия бум пазар. Слънцето и плажът са включени в това. (НА)

 

 

Видео мненияПокажи всички

Пациентите за EyeSTARПрегледай

Надявам се да срещна още много хора като Вас по пътя си...... (виж оригинала)

Диана Йорданова

Галерия снимкиПрегледай