Свържете се сега

Facebook

ISO Сертификат

Онлайн тест: Разбери бързо и лесно дали EyeSTAR може да ви помогне с нашия тест

Започни теста

Навършили ли сте 18 г. или повече?

Не Да

Имате ли някакво кръвотечение (дължащо се на заболяване на кръвта)?

Не Да

Бременна ли сте?

Не Да

Диоптерът Ви променял ли се е с повече от 0,5 последните 6 месеца?

Не Да

Диабетик ли сте?

Не Да

Имате ли психично (ментално) заболяване?

Не Да

Имате ли някакво заболяване на роговицата (кератоконус или ектазия)?

Не Да

За съжаление Вие може да не сте подходящ.

Повтори

PRK


Какво е PRK?


PRK (Photorefractive Keractomy / фоторефрактивна кератектомия) означава отстраняване на роговична тъкан чрез светлинен лъч (лазер) с цел постигане на желана рефрактивна корекция.  

На практика PRK е първият метод за лазерна корекция на зрението, предложен на хора, които зависят от носене на очила/контактни лещи. Техники настроени приятелски към пациентите, като LASIK и LASEK, така и не успяха да изтласкат PRK на трето място в рефрактвните хирургически интервенции за корекция на зрението.

Какви са предимствата на PRK?

Едно от предимствата на метода PRK е, че представлява лесна хирургическа процедура. Дори начинаещ очен хирург може да направи PRK операция след като изгледа няколко видеоклипа. Но точното програмиране на ексимер лазера за желаното зрение изисква няколко години опит, тъй като всеки медицински метод и, както и допълнително влияещите фактори, изискват изграждането на специални номограми  за конкретни предписания и възраст.  Друго предимство на PRK е това, че е бърза, безболезнена и безкръвна лазерна процедура. PRK консумира по-малко роговична тъкан отколкото LASIK. PRK или LASEK стават очевидният избор тогава когато дебелината на роговицата е от критично значение (= тънка роговица).

Какви са недостатъците на PRK?

Един недостатъците на PRK е това, че при него периодът на възстановяване е бавен и болезнен. Въпреки, че множество специални техники са разработени (като бандажни контактни лещи) за облекчаване на пост-оперативната болка, все още пациентът трябва да очаква известен дискомфорт в продължение на 2-5 дни. През този период образът е замъглен. Това може да отклони пациенти от PRK, тъй като "нормалният живот" започва още на следващия ден след LASIK. Тъй като PRK е техника, която нарушава епитела на роговицата, ясно зрение трябва да се очаква след пълното регенериране на епитела (от 2 до 15 дни). Освен това, постигането на окончателния резултат за зрението може да отнеме до 6 месеца и през този период в очите трябва да бъдат поставяни капки за ускоряване на заздравяване (стероиди) при редовно лекарско наблюдение. Трябва да бъдат споменати още два нежелани ефекта на PRK. Те са особено валидни за лечение на високи диоптри и в случай на пренебрегване на някои превантивни мерки:
1. Постоянно замъглен образ: неяснота;
2. Регресия: След като пациентът е имал нормално зрение през известен период, част от старата рефрактивна грешка може да се появи отново.

Кога предпочитаме PRK?

  • Ако има непрозрачност (белег) или специално заболяване на роговицата, освен рефрактивна грешка, може да бъде проведена лазерна терапия с двойно предназначение (PRK).
  • Ако анатомията на окото не позволява безопасна поставяне на микрокератом, в такъв случай можем да изберем PRK вместо LASIK.
  • Ако роговицата е твърде тънка за LASIK, в такъв случай избраната процедура може да бъде PRK или LASEK.
  • Ако пациентът желае незабележима (дори при преглед на окото с микроскоп) лазерна интервенция, в такъв случай разглеждаме извършването на PRK или LASEK.

Видео мненияПокажи всички

Пациентите за EyeSTARПрегледай

Ще Ви помня цял живот...... (виж оригинала)

Радостина Христова

Галерия снимкиПрегледай